pondělí 20. srpna 2012

Jak to bylo s Wolodijowskim


Jak jste si jistě ráčili povšimnout, píšu tady občas i o různejch členech našeho ansáblu a myslím, že některý z nich si zaslouží, abych se o nich zmínil trochu víc, než obvykle.
Třeba takovej Waldemar Wolodijowski. Dělá u nás drezéra koní. No koní?! Oni jsou to spíš poníci, takže se nedá mluvit o celejch koních, ale potvory jsou to k pohledání!
Wolodijowski k nám přišel před lety. Je to už nějakejch pět roků?! Asi tak!
Hledali jsme tenkrát novýho drezéra a krasojezdce. Ten starej si totiž při přeskoku koně našíř, udělal moc ošklivý zranění.
To musíte totiž móóóc roztáhnout nohy. No, a když se to přežene, tak je zle! Radši vám ani nebudu popisovat tu hrůzu!  Snad jen?! … Ale jo. Představte si, že potom moh skutečně vzít nohy na ramena… Strašný! Takhle jsme se strašně a hrozně dlouho nezasmáli.
Tak zpět k Wolodijowskému. Principál tehdá musel hodit lano do všech agentur. Přišlo pár nabídek, ale se žádnou nebyl moc spokojenej. Vesměs se jednalo o bejvalý gymnasty, který by sice takovejhle přeskok zvládali v pohodě, ale o drezůře koní nevěděli ani ťuk! Začínal už bejt zoufalej. Bez koní to nebylo ono. Koně patřej k cirkusu, jako Rimskij ke Korsakovovi!
Šéf je sice taky umí drezírovat, ale docela se jich bojí. Naši poníci mají celkem blbou pověst! Koušou jak piraňe a kopou jako šaolinskej mnich! Těch se bojí i Hasan Nejezchleba! A to je domptér lvů!
No, Bancrotti si zoufal a bědoval jak svedená a opuštěná služtička! Až jednoho dne odpoledne…

Jeli jsme zrovna na novou štaci. Projížděli jsme po takový opuštěný silnici někde v polích. Taková ta rozbitá asfaltka a kolem ní álej planejch hrušní. Nikde nikdo. Bylo slyšet jenom motory našich přibližovadel, skřípot kol našich maringotek a nářek našich zvířat, mísící se se zpěvem Miši a Griši, který světu právě sdělovali, že Kaťuša někam vychodíla. Sám nevím, co bylo horší. Jestli ta zvěř nebo ty dva!
No, a jak tak jedeme, najednou u silnice stopař! Teda né nějakej Čejen pátrající po bizonech, ale normální stopař, kterej zastavuje auta, peněz nemaje!
Z prvního náklaďáku vystřelili červenou raketu na znamení, aby kolona zastavila! Všichni jsme začali zuřivě brzdit a cirkus se zastavil.
Bancrotti vystoupil z auta a šel k tomu chlápkovi. Měl tehdy nějaký dobrý tušení a nemýlil se! Chlap sebral ze země pytel. Hodil si ho přes rameno a vydal se směrem k nám.
Byl asi metr devadesát vysokej. Měl na sobě dlouhej zelenej kabát. Vysoký jezdecký boty a na hlavě měl posazenou papáchu. Pod nosem se mu skvěl do výšky nakroucenej knír. Postavil se před Bancrottiho a řek: „Děn dóbry. Sice nevím, kam jedete, ale jestli mě vezmete, budu rád!“ a podal Bancrottimu tlapu velkou jako lopatu!
Bancrotti si ho zálibně prohlížel: „Kdopak jsi, chlape?“
 Chlap zapráskal knírem: „Jsem Waldemar Wolodijowski a jsem z Polska. Cestuju světem. Zatím jsem docestoval z Bogatyně až sem. Kdo jste vy?“
 Bancrotti odpověděl: „Jsem šéf a principál tohohle světoznámýho cirkusu! Bancrotti jméno mé! Ale můžeš mě klidně oslovovat pane řediteli, nebo vaše blahorodí… Na tom nesejde! Co umíš Wolodijowski?!“
Wolodijowski přejel očima kolonu, přimhouřil jedno oko a do druhého si nasadil monokl:
„Ták cirkus?! Hm?! Ten jsem jednou viděl v Bogatyni při pouti. Měli tam koně! Máte taky koně? Můj děd byl původem kozák! Umíme to s koňma po staletí!“
Šéf v tu chvíli zajásal a objal Wolodijowského: „Vážně?! A co poníci?! Zvládnul bys je?“
 Wolodijowski si odplivnul: „Pche. Pony. To jsou ti koňští trpajzlíci, co?! Na těch jezdil můj děd jako nemluvně! Sem s nima pane direktore.“
Principál mu řek: „Jsou ve voze číslo třináct. Pojeď s námi a na placu se na ně můžeš jít kouknout. Snad nebudou dneska moc nervózní. Včera pokousali krmiče!“
Wolodijowski se trochu zachmuřil: „Musím vám, pane ředitel, něco prozradit. Neumím číst ani psát, takže mi ten vůz musí někdo ukázat.“
Principál zavejsknul radostí: „Dobrýýý. Wolodijowski já tě beru hned! Vážně neumíš číst ani psát?! Hned večer sepíšeme smlouvu a až si jí zkontroluješ, tak tam můžeš udělat třeba tři křížky jo?!“ Takže si tehdy plácli a šéf mi řekl, abych večír Wolodijowskimu ukázal vůz s koňma.
Po postavení šapitó jsme se na koně šli kouknout. Byli nějak z tý cesty nervózní. Vrčeli jak hladoví vlci. Wolodijowski nechal postavit ohrádku a otevřít vrátka, aby koně mohli vylézt. Potom nás poprosil o několik kostek cukru a trochu chleba a požádal nás, abysme šli všichni pryč, že se bude s koňma seznamovat. To jsme mu rádi splnili a šli jsme do hospody.
V noci jsme se vrátili zpátky. Už cestou jsme se dohadovali, na kolik kusů toho novýho drezéra asi koně roztrhali, ale nevěřili jsme vlastním očím. Wolodijowski seděl klidně uprostřed koní, který kolem něj dělali stojku na předních nohách! To ještě nikdo z nás neviděl! Začali jsme tleskat a Wolodijowski se uklonil.
Principál k němu hned běžel: „To je paráda! A to jsi všechno dokázal tím cukrem a chlebem?! Ty jsi opravdu dobrej!“
Wolodijowski se zatvářil nechápavě: „Proč cukrem a chlebem?! Cukr jsem potřeboval do kafe a chleba jsem chtěl ke špeku k večeři!“
Principál zůstal štajf: „Tak jak teda?!“
Wolodijowski zase zapráskal knírem a šáhnul do svýho pytle. Pak zapráskal znovu. Jenže už ne knírem, ale pořádným bičem, který vytáhl z pytle: „Tak pane ředitel. Dobrým slovem a cukrem se dosáhne opravdu mnoho, ale bičem. Bičem pane ředitel. Tím dokážete zázraky!“

No! Sice je to dost drastický poučení, ale budiž útěchou, že časem ho ty bestie začaly poslouchat i bez biče… Ovšem i bez cukru.
Nejsmutnější na tom poučení je ale to, že si ty jeho slova vzal Bancrotti nějak moc k srdci!

KONEC

Žádné komentáře:

Okomentovat