pondělí 27. srpna 2012

Don Marciani a Fredy aneb Dva příběhy v jednom



Fredy si, třesoucí se rukou, nalil skleničku whisky a posadil se do koženého křesla v rohu pracovny. Zamyšleně sklenku postavil na ebenový stolek a setřel si pot z čela. Tohle vážně nečekal!
Tušil, že šéf si k sobě své lidi takhle večer nevolá jen tak pro nic za nic. Už, když uslyšel šéfův hlas v telefonu, tušil, že půjde o něco neobvyklého, ale tohle ho skutečně zaskočilo.
Když dorazil ze svého staromládeneckého bytu na rohu páté a šesté ulice, k šéfově vile, stále ještě přemýšlel nad tím, co mu tak akutního může šéf chtít?!
Nyní už to tedy věděl. Potmě nahmátl sklenku s whisky a přiložil jí ke rtům. Zvolna usrkl doušek a zase jí položil zpátky na stolek.
„Nevzal jsem si pod skleničku ubrousek. Bude tam kolečko,“ blesklo mu na okamžik hlavou. Ihned se však zasmál své pošetilosti. Tam na psacím stole u okna leží mnohem větší problém, než představuje jedno hloupé kolečko na ebenovém stolku u křesla ve kterém sedí. Skutečný problém. Problém s velkým pé.
Nervózně zabubnoval prsty pravé ruky na stoleček. Pak si dodal odvahu a zátahl za šňůrku zapínající stojací lampu, která stála vedle křesla. Musí si na ten problém posvítit…
Téměř vykřikl zděšením, když svůj problém, který mu dal šéf vyřešit, uviděl ve světle lampy!
Ihned zase zhasnul, jako by spolu s ostrým světlem mohlo zmizet z jeho života to, co na psacím stole svého šéfa viděl. Znovu vzal do ruky skleničku a napil se. Teď už neusrkl, ale kopl do sebe celý zbytek. Potřeboval to!

Znovu si v duchu přehrál celou tu scénu, kdy vstoupil do domu svého šéfa. Jeho šéf don Marciani ho objal a pak mu řekl, aby se posadil. Dlouze se na Fredyho zadíval, zamnul si bradu a svým chraplavým hlasem pravil:
„Fredy. Můj drahý Fredy. Dnes přišel tvůj den, kdy mi můžeš mně a firmě, prokázat laskavost. Pracuješ pro firmu a mou rodinu už dlouho viď?!“
„Ano done Marciani. Už to budou tři léta, co jste mne vytáhl z bryndy.“
„Tak tak Fredy. Tři léta. Letí to jako horký vzduch z pece na pizzu. A řekni Fredy. Byl jsem na tebe za ty roky jako otec? Byl jsem ti dobrým otcem a naše firma dobrou rodinou? Učil ses u nás po ty tři léta všemu, co ve firmě potřebuješ. Učil ses a učil ses dobře?!“
„Jistě done. Byl jste na mne mnohem lepší, než můj vlastní otec a firma je mi víc, než má pokrevní rodina!“
„Tak tak Fredy. A dnes je den, kdy to můžeš prokázat. Potřebuji jednu službu. Jednu službičku. Ve sklepě mám už týden něco, co potřebuje vyřídit. Nikomu se do toho nechce. A věřím, že ty, ten můj problém dnes přes noc vyřešíš k mé spokojenosti. Chápej to jako svou závěrečnou zkoušku ve firmě! Co ty na to, můj drahý Fredy? Uděláš pro rodinu laskavost?!“
„Jak bych mohl odmítnout done Marciani. Jsem připraven,“ řekl Fredy a políbil ruku svému šéfovi, který se na něj mile usmál.
„Věděl jsem Fredy, že nezklameš… Hej Pietro. Dones to na stůl do mé pracovny. Fredy jí má k dispozici po celou noc. A když bude něco potřebovat, tak mu budete k ruce… Nyní ti Fredy povím, o co jde. Pozorně poslouchej“

Tak to, co viděl na psacím stole, byl ten problém. To byla ta službička, kterou má přes noc vyřešit. Znovu rozsvítil a vrhl k psacímu stolu nenávistný pohled.
Na stole ležela svázaná a týden ve sklepě firmy, ležící šéfova služka a Fredy jí měl zlikvidovat!
Fredy vstal z křesla a šel k ní. Prohlédl si jí, jak tam leží na stole a už je docela cítit. Však týden ve sklepě, ničemu na vůni zrovna nepřidá.
Fredy byl otrlý člověk, ale z tohohle úkolu se mu podlamovala kolena. Tohle ještě nikdy nedělal. Mnoho let svého života strávil na ulici, než si ho všiml, jednoho dne don Marciani, když venčil svého pudla.
Tenkrát se k Fredymu, ležícímu na chodníku před barem, sehnul a strašně mu vynadal.
Don Marciani neměl rád mladé Italy, kteří se jen poflakovali od ničeho k ničemu. Don Marciani takovým hochům dával práci. Dal jí i Fredymu. Fredy pro něj a jeho firmu dělal nutné pochůzky. Upomínal dlužníky. A občas dělal i řidiče pro firemní vozy.
Pak mu don Marciani řekl, že ho jednoho dne požádá o laskavost. Jednou dostane Fredy velký a nesnadný úkol. Pokud tento úkol splní, postoupí na vyšší místo v rodinné firmě. Na místo likvidátora. A ten den přišel tedy dnes!

Fredy chodil kolem okolo stolu a přemýšlel, jak se služkou naloží. Nejdřív jí opatrně vzal a zkusil jí potěžkat. Nevážila příliš. Položil jí zpátky na stůl a otřel si ruce kapesníkem, protože měl nechutný pocit, že mu pach služky ulpěl na prstech.
Ne! Tak pro tuhle práci se asi vážně nenarodil. Kdyby tenkrát u toho baru věděl, co po něm bude don Marciani jednou chtít, tak by tam raději zůstal ležet a nechodil s ním. Ale tehdy šel a teď tu stojí nad zatuchlou služkou, převázanou konopným provázkem a neví si rady, co s ní. Hlavou se mu honily myšlenky na to, že měl donu Marcianimu přeci jen říct, že na tohle nestačí, že je jen poslíček a hoch na méně důležité práce a nestojí o povýšení ve firmě, ale pak ho napadlo, že zavolá z předpokoje šéfovy pracovny Pietra, který mu měl být k ruce:
„Pietro. Prosím můžeš jít sem?“
„Jasně Fredy. O co jde?“
„Nevím si rady s tím jak začít. Nikdy jsem to nedělal.“
„Klid Fredy. Já z toho byl taky před pěti lety paf. Hlavně nezmatkuj. Dávej si pozor, když jí budeš rozvazovat. Někdy se rozpadne.“
„Kriste! To jako úplně?“ vyděsil se Fredy
„Jo úplně. Ve sklepě jí měl tejden, ale tipuju, že je už starší. Nikomu se do její likvidace vážně nechtělo. Podívej se jak je žlutá. Až jí rozvážeš, tak postupuj po částech. Vyřizuj jednotlivý kousky. Pěkně jednu část po druhý. A než se naděješ, tak je služka sprovozená ze světa a don bude spokojenej. Já jdu zase vedle. Ten puch je fakt strašnej. Ta moje tolik nesmrděla. Zlom vaz chlape.”
Fredy byl opět sám se zažloutlou služkou. Pokřižoval se, vzal do ruky nůžky, zavřel oči a přestřihl provázek, který držel služku pohromadě.
Když je otevřel, leknutím upustil nůžky na zem. Celá služka se úplně rozpadla. Přesně jak to říkal Pietro. Cítil, jak se mu její jednotlivé části sypou na nohy. S hrůzou zíral na části služky, které se teď ocitly všude kolem psacího stolu.
„Co teď? Co s tím? Proboha musím jí alespoň uklidit, když už jí nedokážu vyřídit…Tamhle je pytel, ve kterém jí sem asi přinesli!“
Fredy s odporem strkal části služky do pytle.
„Hlavně rychle. Rychle jí uklidit a pak honem pryč odsud. Nejlíp do Mexika! Jasně. Do Mexika snad prsty firmy nedosáhnou. Jak ráno don Marciani zjistí, že jsem služku neuklidil a nechal mu jí tady v pytli, tak by mě chtěl hned vidět a to by bylo zle. Musím pryč! Nejlíp oknem. To nehlídá nikdo. Sbohem firmo. Sbohem done. Raději se budu opíjet vMexiku, než bejt likvidátorem u Marcianiho!“

***

Jo jo. Tak právě jste dočetli příběh o hnusném donu Marcianim, který chtěl, aby Fredy zlikvidoval mrtvolu služky. Hnusný člověk ten Marciani, co? Snad Fredyho nedostanou… A nebo by to mohlo být i jinak?!
Zkuste si jen prohodit písmenko „u“ ve slově služka, za písmeno „o“! Přečtěte si příběh ještě jednou a čtěte SLOŽKA místo SLUŽKA.
Marciani je rázem sympatický podnikatel, a Fredy debil…

KONEC

Žádné komentáře:

Okomentovat