pondělí 29. dubna 2013

Etiketa v cirkuse


Jak jsem si tak všimnul, většina z vás má problémy s tím, jak se v cirkuse správně chovat. Případně jak se do něj obléknout!
Vzhledem k tomu, že jsem dobrák od kosti, rozhodnul jsem se, že vám poskytnu zcela zdarma lekci v slušném chování při návštěvě našeho kulturního zařízení.

Lekce první - Co na sebe

Návštěva cirkusu je vrcholným kulturním a společenským zážitkem. Je tedy vhodné se do něj obléknout do společenského oděvu.
Za společenský oděv považujeme klasický černý oblek, doplněný vázankou. Pro dámy jsou vhodné dlouhé, decentní šaty.
Ovšem pozor. Pokud se jedná o odpolední představení, je možné si vzít i oblek poněkud neformálnější.
Tedy pro pány je to oblek i světlejších barev a dámy mohou mít šaty, které běžně používají pro odpolední koktejly.
Je-li představení slavnostního rázu.Tedy pokud je navštíveno prezidentem,králem, císařem, nebo předsedou spolku chovatelů drobného zvířectva, bude nutné si vzít oblečení odpovídající významu události.
Pánové mají na výběr mezi smokingem, frakem či žaketem. Skuteční znalci si pak přes ramena přehazují hermelínový plášť.
Dámy na podobnou akci přicházejí ve velké večerní róbě, šité z atlasu, brokátu nebo tesilu. Vhodným doplňkem je drahokamová čelenka. Pozor! Dámy si v žádném případě neberou do hlediště klobouky zdobené ovocem, zeleninou nebo peřím uhynulé drůbeže.
Toto omezení vysvětlím blíže, níže.
Jako zcela samozřejmý doplněk k oblečení si bereme boty. Ty mohou být u pánů černé, či hnědé dle barvy obleku. Jako nevhodné se jeví být gumové holínky pokryté chlévskou mrvou.
Dámy použijí obuv na vysokém podpatku. Čím vyšší -Tím lepší. Toto je dáno tím, že se mi to prostě líbí.
Nyní již víme jak se obléknout a obout. Můžeme proto postoupit k dalšímu bodu a to…

Lekce druhá-Co pod sebe

Jak jsme si vysvětlili výše, je do cirkusu vhodné se vkusně a čistě obléknout. Co ovšem dělat, abychom i z cirkusu odcházeli vkusně a čistě oblečení?
Je to snadné. Do cirkusového hlediště si sebou bereme předměty, které je možné si vložit pod zadní část těla. Jedná se o takzvané podprdelníky.
Podprdelníky máte jistě každý doma. Pokud je někdo takový sociální případ, že nevlastní polštářek, nebo kousek polystyrénu, nemá ani na vstupenku a nemusí se tudíž tímto a ani jiným problémem spojeným s návštěvou cirkusu vůbec zabývat.
Pro ty z vás, kteří jsou natolik solventní a důvěřiví, že si zakoupí vstupenku do lóže, je vhodná následující rada, která by spíše mohla patřit pod lekci první.
Do prvních řad v lóžích si berte sebou nejen podprdelníky, ale i pláštěnky.
Neobávejte se. Do šapitó nezatéká, ale lama hrozně plive! A mimochodem, já se taky občas dortem netrefím do asistenta. Nebudu věčně platit za zničenej vohoz kdejakýmu buranovi
Tedy vážení a ctění návštěvníci a návštěvnice. V této lekci jsme si vysvětlili, co sebou pod zadní část těla. Pokud se budete řídit touto radou, budete z cirkusu odcházet čistí. Pokud si myslíte, že nošení polštářku do cirkusu je zbytečným luxusem, musím vás upozornit, že tak zaprasený lavičky jako máme my, hned tak neuvidíte.
Nyní následuje …

Lekce třetí - U pokladny

K pokladně přicházíme v klidu a bez zbytečného spěchu. Nebojte se, že vám uteče začátek představení. I když přijdete deset minut po avízovaném začátku, nic se neděje. I tak budete mít ještě zhruba dvacet minut na usazení v hledišti, než představení začne.
Přesto vám doporučuji zakoupit si vstupenku v našem předprodeji, který možná najdete někde ve městě. (Bílá maringotka s okýnkem na kterém je napsáno Cirkus-Předprodej vstupenek.) Pokud budete mít štěstí a najdete maringotku, můžete si v ní zakoupit vstupenky. Tedy pokud bude zrovna otevřeno. Pokud bude zavřeno, musíte si vstupenku zakoupit přímo v pokladně u cirkusového areálu.
Kasa se nalézá vždy u brány, která se původně nalézala v oplocení, které se nyní nalézá neznámo kde.
K okýnku u kterého pobíhají platby, a výdej zakoupených vstupenek, se vystupuje po několika schůdcích. Po schůdcích vystupujeme obezřetně, až opatrně, protože jsou nahnilé a rezavé.
U okénka si připravíme peněženku ,a milý úsměv pro starou a ošklivou paní pokladní. Nebojte se jí! Je tu pro vás!
Paní pokladní sdělte, kolik chcete zakoupit vstupenek a na jaká místa.
Tuto žádost ještě několikrát opakujte, nežli paní pokladní správně pochopí co po ní chcete. Poté se na ní mile usmějte a vyčkejte, až pokladní dokončí složitou početní operaci, kdy musí vypočítat různé slevy a přirážky.
Po dobu výpočetní operace s stále mile usmívejte. Jdete se přeci bavit!
Pokud již máte vstupenky můžete přejít k bráně cirkusu …

Lekce čtvrtá - Za branou všedních dní

Vstupujete do cirkusového areálu. U brány vám viditelně držené vstupenky překontrolují naši zaměstnanci. Naši zaměstnanci se poznají dle oblečení, které se nazývá „Attila“. Jde o uniformy, které používali ve válkách husaři a podle toho také vypadají.
Po kontrole vstupenek vám sdělí, buď to kam se máte uvnitř cirkusového stanu posadit, nebo vás vyhodí ven, aby jste si zakoupili vstupenky, které vás opravňují ke vstupu.
Jestliže dojde ke druhé variantě, jděte opět ke kase a postupujte znovu podle předcházející lekce.
V areálu si můžete zakoupit různé upomínkové předměty. Za tímto účelem mějte stále připravené peněženky, aby se předešlo nepříjemným situacím, kdy bude vašim dětem nabízeno kvalitní cirkusové zboží a vy by jste peněženku nemohli najít, a tím zdržovali prodej. Uvědomte si, že představení nemůže započít, dokud není všechno zboží prodáno!
Při vstupu do šapitó vyhledejte vám určené místo. V žádném případě neusedejte na cizí místa a na místa na kterých sedí již někdo jiný. Předejdete tím trapným situacím a rvačkám.
V hledišti mějte ohledy na ostatní diváky. Zvláště upozorňujeme na dámské klobouky, které by bránily ve výhledu, jak již bylo naznačeno v první lekci.
Pokud přes vás není vidět, skrčte se, nebo si sedněte o kousek vedle. V extrémním případě, (basketbalisté), si lehněte, nebo opusťte cirkusové hlediště.
Představení začíná …

Lekce pátá - Mumrajch v manéži

Při představení můžete tleskat a i jinak vyjadřovat své sympatie účinkujícím. V žádném případě, ale nevhazujte do manéže žádné předměty.
Výjimkou jsou květiny a láhve s kvalitním alkoholem. Láhve ovšem raději nevhazujte, ale pokládejte je na okraj manéže.
Při vystoupení zvířat se nebojte. Zvířata jsou vycvičená a neublíží vám. Stejně tak artisté a artistky.
Ve zcela mimořádných případech se může stát, že mezerou v mřížích, může se protáhnout tygr či lev. V takové situaci zachovejte klid a vyčkejte příchodu krotitele. Takové šelmě nikdy nehleďte do očí, neb to považuje za provokaci. Nepanikařte. Nekřičte a nesnažte se utéct. V klidu čekejte. Krotitel, nebo někdo jiný, by u vás měl být do jedné minuty.
Jestliže se krotitel do jedné minuty nedostaví, teprve pak začněte panikařit, řvěte a snažte se uprchnout.
Stejně tak, když se místo krotitele, nebo jiné kompetentní osoby, dostavím já!
Při jiných číslech nehrozí vůbec nic. Pouze při létající hrazdě si kryjte hlavy, před případným pádem artisty.
A možná ještě, když se splaší dikobraz, ale to není moc často.

Lekce šestá - Všechno jednou končí

Všechno na světě má svůj konec. Stejně tak i cirkusové představení musí jednou skončit.
Při závěrečném nástupu umělců a zvěře, můžete provolávat slávu a tleskat vstoje. Dejte najevo svou radost. V žádném případě nikdy nepískejte.
Za prvé je to projev nespokojenosti, a ten se nám vůbec nelíbí, a za druhé to plaší koně. A to by se zase vůbec nelíbilo vám!
Šapitó opouštějte v klidu a bez tlačenice. Vyhnete se tak pomačkanému oblečení, kapsářům a úchylům.
Pokud vám něco během představení spadlo z galerie dolů mezi lavičky, oznamte to zaměstnancům cirkusu, kteří ztracenou věc po vašem odchodu z cirkusu, vyloví zpod galerie. Ztracenou věc si můžete vyzvednout, kdykoliv po odjezdu cirkusu.
Přejeme vám spoustu kulturních zážitků.

KONEC




Žádné komentáře:

Okomentovat