pondělí 7. ledna 2013

Boj o plac


To vám takhle jednou v létě přijedeme do města, někde u hranic. Měli jsme tam předplacenej štafl na tent. Ale co nevidíme. Na náměstí stojí nějakej úplně cizí, velkej, barevnej, podělanej cirkus!  Principál se mohl vzteky pominout.
„Já jim na tý jejich radnici každýmu dal prachy, aby sem nikoho jinýho nebrali. A voni sem pustěj tuhle estrádu zrovna v našem termínu! Jdu na rathauz a to si teda za rámeček nedají,“ hulákal a přitom práskal knírem a bičem tak, až se třásla okna maringotek.
Na radnici jsem šel raději s ním. To víte. Víc hlav, víc pořídí. Jednali tam s námi moc hezky. Ani nás nezbili! Jen ve vší slušnosti, řekli panu principálovi, že šest korun pro každého člena městské rady, tedy rozhodně nepovažují za nějak zásadní úplatek. A že tedy jestli chce, tak mu ty peníze vrátí a může si jít stěžovat třeba na lampárnu!
 Po návratu z lampárny, jsme celému ansáblu museli prostě oznámit, že budeme zase balit a táhneme o dům dál.
 „Tak to tědy nět,“ ozval se Griša. „Jednou jsme tady a tak tu taky zůstaneme. Nejsem durak, abych v jeden den stavěl a hned zase balil. Navíc jsem dostal žízeň a večer chci do hospody. A to vám říkám. Do hospody půjdu v tomhle městě!“
Griša je náš stavěč a pomocný bubeník. Spolu s Mišou tvoří nerozlučnou dvojici, která se k nám přidala někdy vloni v dubnu, u ukrajinské hranice. Vzali jsme je k nám čistě z milosrdenství. Oba jsou vlastně tak nějak neurčité národnosti, rasy a vyznání. Tehdá jsme nemohli tušit, jak nám budou jednou užiteční!
 Miša s Grišou zašli do své maringotky a za pár minut byli zpátky: „Eto nám potřeba.“
 Koukali jsme jak spadlí z Marsu. Na zemi rozbalili deku a v ní měli různé druhy zbraní. Od samopalů, až po granátomet! Griša měl na sobě dokonce uniformu Sovětského plukovníka!
„Zděs, to bude snazší, než v Afghanistáně!“ řekl Griša a nasadil zásobník do samopalu.
Po jeho předchozích slovech slovech a potom, co jsme viděli v té plachtě, i v nás propuklo nadšení v boj! Začali jsme se ozbrojovat a v očích nám plálo svaté odhodlání a víra ve vítězství.
Krotitel tygrů šel své miláčky rozzuřit, aby byli lépe připraveni k boji proti nepřátelským zvířatům. Vzhledem k tomu, že jim nedal už tři dny nažrat, se mu to povedlo tak dokonale, že se pokousali mezi sebou a byli nám k ničemu.
 Vrhač nožů brousil své nádobíčko a těšil se, že se už konečně bude moct trefovat doprostřed cíle, a ne jen okolo.
 Fakír Mámhnáta pečlivě drtil v puse střepy, které použijeme místo ostnatých drátů.
 Koňáci se připravovali na boj jako kavalerie. Problém byl jen v tom, naučit ty koně běhat taky dopředu, a ne jen pořád dokolečka.
 Medvědi zatím nastartovali své motorky a stáli připraveni k útoku. Šimpanze Luďu jsme poslali do korun stromů jako odstřelovače.
Principál ještě navrhnul, abychom se pokusili zabránit krveprolití a vyslali ke konkurenci parlamentáře. Vybral režiséra Narcise Estteta a vybavil ho na cestu bílým prostěradlem a smířlivým dopisem pro konkurenci, ve kterém sděloval, že pokud se vzdají, budou jim zachovány životy a čest. Ovšem pokud se nevzdají, naděláme z nich fašírku pro zvěř.
Narcis se vrátil během deseti minut, omotán prostěradlem, na kterém byla napsána odpověď sdělující nám, že podmínky jsou nepřijatelné. To rozhodlo!
 A pak to začalo: „Urááááá!“
 Boj to byl impozantní. Útok střídala famózní obrana a tu zas brilantní zteč. Válečné štěstí se přelévalo hned na tu a hned zas na druhou stranu! Prkna maringotek se odštipovala pod krupobitím střel.
Nepřítel se bránil velice odhodlaně, však měl ve svých řadách, jak nás upozornili Miša a Griša, taky několik ruských generálů.
 Vážná situace nastala, když se pod Luďou zlomila větev a on nás tak nemohl krýt svou pečlivě mířenou střelbou a házením slupek od banánů pod nohy nepřátel.
Nepřítel pomalu postupoval vpřed, podporován drtivým útokem slonů. Střelivo nám docházelo a uznejte, že mými šlehačkovými dorty slona nezastavíte!
 V tu chvíli dostal ředitel spásný nápad. Sebevražedný útok! Dobrovolník zaútočí na jejich šapitó. To zničí a nepřítel nebude mít kde vystupovat. To bude jasné a nezvratné vítězství! Hned taky určil dobrovolníka.
 Vybral k tomu svou ženu.
Sice se snažila odporovat, že dobrovolník by se měl přihlásit sám, ale pan ředitel se nedal obměkčit: „Pokud se toho útoku nechceš zúčastnit, budu tě muset nechat zastřelit u hřbitovní zdi! Víš co je neuposlechnutí rozkazu!?“
Pak vytáhl s ďábelským výrazem zapalovač a podpálil jí vousy!
 „Tak, a utíkej k nim pod stan,“ povzbudil jí plácnutím po zadku.
 Po tomto zničujícím útoku bylo rozhodnuto a válečná fortuna se k nám obrátila už nadobro. Za pár minut bylo po boji. Nepřátelé hasili svůj stan a ukončili palbu.
 Vítězství bylo sladké a velké. Sice jsme přišli o dvě čísla, šimpanze a fousatou ženu, ale ukořistili jsme stádo dikobrazů a dva holuby.
 Myslím, že našemu cirkusu se ty ostatní teď už budou klidit z cesty.
 Ano budoucnost je naše!

KONEC




Žádné komentáře:

Okomentovat