středa 21. srpna 2013

Historie naší rodiny - část druhá

***

Letěli dlouho předlouho. Až jim došla vodka, kterou byl letoun Ilja Muromec poháněn. Vrtule se přestaly točit a praděd mohl jen doufat, že dosáhl kýženého cíle.
Po vysazení motorů se pokřižoval, nasadil si padák, vzal medvěda do náruče, a s výkřikem: „Vzhůru dolů za svobodou!“ se vrhl do hlubin.
Dopadli poblíž Mukačeva, které v té době patřilo Československu. Po přistání vyděšený medvěd uprchl do lesů a pradědeček se ho musel vydat hledat.

Jejich zjevení vyvolalo v Mukačevu a blízkém okolí menší pozdvižení. Nestává se každý den, aby se na nebi objevilo sovětské válečné letadlo a z něj se na padáku snesl mohutný muž, s neméně mohutným knírem a ještě mohutnějším medvědem.
Zdejší úřady se původně domnívaly, že se jedná o ruskou invazi, a vyhlásily výjimečný stav. Četnictvo z celého okolí dostalo rozkaz ihned nechat pronásledování Nikoly Šuhaje loupežníka, a vydat se zatknout podivného parašutistu s medvědem.
Zpráva o invazi vyvolala také obrovskou nákupní horečku, při které byl úmyslně vyrabován obchod se střižním zbožím, a omylem podpáleny městské lázně, které si dav spletl se synagogou.
Místního rabína tento omyl natolik vyvedl z míry, že  to považoval za zázrak, a muže na padáku za mesiáše, což také veřejně prohlásil, a dostal se tak do ostrého sporu se svou konkurencí, totiž mukačevským popem, který mu oponoval, že mesiáš tu už byl, takže se  nakonec oba poprali na náměstí.
Deník Mukačevský soused na základě těchto událostí promptně vydal mimořádné číslo s titulkem: Bolševická invaze vyvolala ekonomický rozkvět a náboženské nepokoje!

K vysvětlení celé události došlo až za tmy, pozdě večer, kdy pradědečka s medvědem našel v lese četník Alois Vosáhlo. Praděda byl s medvědem ukryt v křoví na kraji lesa, odkud vyděšeně pozoroval, co se to ve městě děje a moc se mu nechtělo vyjít ven.
Obával se totiž, že přistál někde v Rusku a sleduje řádění rudých hord. Měl v ruce noviny s článkem o Československu, díval se na fotografii Prahy a marně tuto fotografii porovnával s Mukačevem, ozářeným požárem lázní.
Poté, co se před nimi, kromě Mukačeva, vynořil ze tmy i četník Vosáhlo, a praděd poznal, že má na sobě uniformu, jakou v Rusku nikdo nenosí, teprve uvěřil, že dosáhl cíle. Proto, když četník míjel křoví v němž se maskoval, rozhodl se, že na něj promluví.
Hned po tom, co šokovaného četníka chytil a ten po leknutí znovu nabyl řeč, mu bylo potvrzeno, že je tam, kde chtěl být. Jen poněkud víc na východ, než měl původně v plánu. Praděd tehdy zavýsknul, a samou radostí, vyhodil četníka Vosáhla vysoko do vzduchu.

Vosáhlo byl starý dobrák, a když se praděda rozhodl, že zůstane v Mukačevu žít, ubytoval ho v prázdné místnosti na četnické stanici. Nájem nepožadoval. Chtěl jen slib, že bude stanici v noci hlídat, aby jí Nikola Šuhaj zase nevykradl.
 Pradědovi se zprvu nežilo lehce. Neměl sebou žádnou hotovost a první peníze které dostal za zbytky hedvábí z padáku, které prodal nešťastnému majiteli vyrabovaného obchodu se střižním zbožím, mu ukradl zmíněný Nikola.
Rozhodl se tedy, že se zkusí živit jako to dělal v Rusku. Vystupoval s medvědem na náměstích a návsích. Obživa to nebyla valná, ale protože pradědeček byl i veselý a vtipný člověk, který k tanci přidal i šaškování, lidi ho měli rádi a tržba tak na kus žvance pro oba stačila.
Až jednou projížděl městem cirkus Kludský. Karel Kludský si hned všiml tohoto dua. Chvíli je pozoroval a nadšen medvědovou šikovností, nabídl mu angažmá.
O pradědečka nestál, neboť jak říkal, v cirkuse má mužskejch hromadu, ale medvědů málo. Ale protože to byl slušný a uznalý člověk, tak za medvěda hodlal zaplatit.
Pradědovi se nechtělo medvěda prodat, ale když viděl Kludského šrajtofli, tak se obměkčil a nabízenou sumu přijal. Měl jen jednu podmínku! Až medvěd zcepení, pošle mu Kludský jeho kůži. Kludský souhlasil, a tak se praděd naposled objal s medvědem, a rozloučil se jak s ním, tak i se svým komediantským životem. Částka byla totiž tak vysoká, že si za ní koupil u Mukačeva chalupu a kousek pole.

Tak se tedy usadil a jak šel čas, našel si ženu. Sestru četníka Vosáhla, Anežku. A jak to tak chodí, měli i dítě-syna.
A protože u nás v rodě se jmény neplýtvá, dal mu pradědeček zase jméno Vadim.
A jak to tak bývá do třetice, za nějaký ten rok můj praděda ulehl na smrtelné sófa a zavolal si k sobě syna, kterému prozradil vše o své minulosti.
Mladý Vadim byl překvapený, protože o minulosti svého tatínka nic netušil. Praděda Vadim se svou minulostí ruského knížete, a posléze i uměleckým soužitím s medvědem nerad chlubil a malý Vadim si myslel, že přezdívka jeho tatínka, „Medvědář“, souvisí se zálibou pití vína s názvem „Medvědí krev.“
Praděd Vadim hlavně kladl na srdce svého syna Vadima, aby měl rád medvědy, protože jen díky medvědovi, je tam, kde je! A aby se nedivil, až mu jednoho dne přijde poštou medvědí kožich. Potom ještě dodal, že musí mít rád i svobodu, jelikož, svoboda je nejdůležitější v životě lidským! Pak vstal, a šel provést svůj poslední vtip. Vypustil sousedovi  na kole duši a s úsměvem na rtech zemřel.



***
 Tak žil mladý Vadim na statečku sám s matkou, která nechtěla zůstat za svým manželem pozadu a následovala ho na onen svět rok po něm.
 A protože dějiny jsou prevít, dostal se v Německu k moci zneuznaný malíř a zakrátko bylo i po Československu.
A když už se dějou věci, brzo po tom, opravdu Vadimovi přišel poštou zmíněný kožich, jelikož medvěd se dozvěděl o skonu svého bývalého parťáka a zabalil to taky. To byl konec starých časů…

Mukačevo patřilo hned tomu a hned zase onomu. Mladý děda Vadim tomu moc nehověl a snažil se žít po svém, ale když přišli Němci a tvrdili mu, že žít po svém nebude, naštval se a pamětliv slov svého otce, že nejdůležitější je svoboda a medvědi, rozhodl se, že pronikne do země, ze které jeho otec uprchl. A to do Ruska. Slyšel totiž, že v Rusku žije mnoho medvědů a navíc tam nějakej Ludvík Svoboda zakládá armádu, která bude bojovat proti Němcům. Sbalil si raneček a v přestrojení za medvěda, v té staré medvědí kůži, vydal se hledat onoho muže, o kterém věděl, že je nejdůležitější!

Po dlouhé době, se za nocí plných úkladů a dnů plných nástrah, dostal až do Buzuluku. V Buzuluku vyhledal velitelství a v medvědím kožichu se představil samotnému Svobodovi.
 Ludvík Svoboda, s očima plnýma slzí, vyslechl jeho osud, a hned jak se dosmál, usoudil, že tento muž bude ideální velitel kulturně-zábavné čety, kam velení přidělovalo cirkusáky, herce a další osoby nepoužitelné k boji, ale jinak ochotné sloužit vlasti.
Kulturně-zábavná četa byla mimořádně neobyčejná jednotka. Spolu s mým dědečkem tam byl například muž, který vojenskou míru přesahoval natolik, že i z nejhlubšího zákopu vyčuhoval ještě téměř dva metry. Potom třeba klaun od Humberta, na kterého neexistovalo číslo vojenských bot, nebo vousatá žena, původně zdravotnice, jejíž vousy padaly do otevřených ran a mnozí jiní. Ti všichni se ocitli pod jeho velením.
Děda z toho nebyl nadšený, ale pak si řekl, že bojovat se dá různě a že pro nepřítele, je salva smíchu stejně smrtelná jako salva z kanónů a ze všech těch podivínů, vytvořil vzornou jednotku, která vystupovala vždy před důležitou bojovou akcí, aby tak spolubojovníky před bojem povzbudila.
Pravda. Ne vždy se to povedlo. Občas měla tato jednotka i ztráty. Hlavně v začátcích, kdy z publika občas na pódium přiletěl brambor nebo granát, ale časem si vojáci na tato představení zvykli a začali je ignorovat.

V průběhu války byl můj děda také povýšen a vyznamenán. Došlo k tomu tak, že ho jednou napadlo, aby se sehrálo představení pro německé zajatce.
Velení o tom nejdřív nechtělo ani slyšet a maršál Koněv chtěl mého dědu nechat zastřelit za vstřícnost k nepříteli, ale pak si nechal osobně přehrát filmový záznam jejich představení, který pořídil Sergej Bondarčuk a prohlásil, že tohle ti esesáci prostě musí vidět, jelikož si to za svá zvěrstva zaslouží! Údajně se pak tento záznam promítal také jako instruktážní film pro členy GPU, aby věděli, jak se správně chovat k zajatcům!
 Maršál Koněv si nechal předvolat mého dědu a osobně mu řekl: „Doteď jsem netušil, čeho všeho jste vy Češi vlastně schopní!“ Pak ho vyznamenal za chrabrost a navrhl Svobodovi jeho povýšení do hodnosti podporučíka. A tak se můj děda, původem poloviční Rus, stal polovičním poručíkem a celým Čechem. No, a v tomto stavu, vstoupil s armádou zpět na území Československa.

Jeho kulturně-zábavná četa, tehdy neměla moc práce. Vojáci byli veselí, že končí válka a už je nebylo třeba povzbuzovat hodnotným programem. Kulturní četa tak byla z prvního sledu přeřazena do týlu.
Zatímco na Dukle, recitátoři, komici, akrobati a drezéři, postupovali v první linii spolu s tanky, aby tak své spolubojovníky rozptylovali a oni nemysleli na ty urvané ruce a nohy, které se všude kolem válely, nyní zábavní četa mohla v klidu táhnout v zadním sledu, spolu s polní prádelnou, lazaretem a mobilním vojenským vězením.
Dědeček se celkem spřátelil s velitelem věznice, majorem Basařem, a za balíček cigaret a láhev slivovice, mu dovolil využívat klec pro cvičeného pudla jako samotku pro problémové vězně.

Po konci války se děda ještě se svou jednotkou zúčastnil slavnostní přehlídky před prezidentem republiky. Když prezident Beneš zhlédl defilující kulturní četu, údajně prohlásil: „Již nikdy nesmíme dopustit, aby k takové válce ještě někdy došlo! Podívejte se, co válečné běsnění dokáže z lidí udělat!“ a na základě toho se rozhodl odsunout německé obyvatelstvo.

Pokračování: 28.8.2013

Žádné komentáře:

Okomentovat