pátek 8. června 2012

PO(S)LEDNÍ MSTITEL


Muž ostře řezaných rysů, se šedivým strništěm ve vrásčité tváři, v zaprášeném a propoceném stetsonu a kostkované košili, zabodl rýč do země vedle láhve whisky, otřel si ruce o své záplatované kalhoty, vzal prostý, nahrubo stlučený kříž, a zarazil ho do hrobu.
Pak sáhl do kapsy, vytáhl malou kovovou krabičku, otevřel jí a začal si pomalu balit cigaretu. Poplácal přitom po krku jezdeckého koně, stojícího vedle něj.
Muž vložil cigaretu do rozpraskaných rtů. Posadil se na zem vedle čerstvého hrobu a opřel se zády o kolo svého povozu, škrtl sirkou a připálil si. Lačně nasál kouř, loknul si z láhve, rukou si zaclonil oči, podíval se nahoru na žhnoucí slunce a pak i na hodinky, které vytáhl z kapsičky u vesty. Bylo pravé poledne!
Vstal, odhodil nedokouřenou cigaretu, sebral z kaktusu odložený pistolnický opasek a připnul si ho. Poklepal na pouzdra, z kterých trčely pažby dvou šestiranných koltů.
Po jeho dosud tvrdé a nehybné tváři přeběhl náznak úsměvu, neboť ten dotyk s dřevem pažeb a chladným kovem zbraní, mu vždy působil radost. To spojení ruky s koltem mu dodávalo pocit, že on sám je zbraní.
Podíval se na skupinku šesti supů, která se o nějakých dvacet metrů dál, rvala o maso mrtvého pásovce. Přimhouřil oči a začal pomalu a hluboce dýchat. Vypadal, jako by supy hypnotizoval. Jeho ruce byly volně svěšené podél těla. Potom je mírně pokrčil, na úroveň pouzder a lehce pohyboval prsty, jako by je protřepával.
Když jeho soustředění dosáhlo absolutního vrcholu, tasil a vzápětí se ozval výstřel.
„I když jsem starej, ještě pořád jsem dost rychlej. Je mi sedmdesát. Mám sklerózu, ale tohle se prostě nedá zapomenout. To je v krvi,“ ucedil muž koutkem úst a podíval se na hrob. „Já tě pomstím Majku!“ Pak svůj pohled zaměřil zpět na supy, kteří dál nerušeně hodovali na mršině a dodal: „Jenom budu muset ještě cvičit přesnost. Přeci jen jsem to už třicet let nedržel v ruce…“

***
Druhý den se objevil na cestě do města Killer City, starý muž na starém koni.
Hladce oholený, oblečený v černém sametu, na hlavě široké mexické sombrero se stříbrným zdobením, kolem pasu opasek s vyleštěnou sponou, na kterém se po stranách houpala dvě pouzdra a v každém z pouzder byl zasunutý, pečlivě naolejovaný kolt s ebenovou pažbou.
Muži přijíždějícímu do města Killer City, se hlavou honila jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu.
Na pomstu za zabití jeho dávného přítele Majka, kterého včera v poledne pohřbil.
Toho Majka, s nímž v mládí jezdíval v bandě Divokého Kida. Toho Majka, který se na rozdíl od něj pistolnického řemesla nevzdal a pokračoval v něm i v podzimu svého života. Tak právě toho Majka, nalezl včera ležet u cesty poblíž křižovatky. Všimnul si, že Majkův kůň postává sám u skupinky kaktusů a jeví přitom známky neklidu.
Zastavil proto svůj hokynářský vůz a šel se podívat, co se děje. To, co uviděl, ho zdrtilo. Chudák starý Majky ležel se staženými kalhotami za kaktusovým hájkem a na jedné z větví kaktusu se houpal jeho opasek s kolty. Majk byl podivně zkroucený, skučel a ruce měl přitisknuté na břiše.
Rychle si klekl, aby zjistil, jestli může Majkovi nějak pomoct, ale hned po prvním ohledání bylo jasné, že tyto žaludeční problémy nejsou způsobené stravou ani pitím, nýbrž několika gramy olova!
Majk na něj pohlédl skelným zrakem, z posledních sil se na lokti nadzvedl a zachroptěl: „Rád tě vidím starouši. Věděl jsem, že to musí jednou skončit, ale takhle?! Zrovna když jsem si stáhnul kalhoty a odložil kolty… Kde jsou ty naše starý časy, kdy stál chlap proti chlapovi?! Za to mě musíš pomstít! Byl to ten odpornej zmetek John. Najdeš ho v saloonu v Killer City. Nezapomeň. John Stunk. Vezmi si moje kolty a pomsti mě…“ pak ztratil sílu a klesnul zpět na zem, kde vypustil duši.
A nyní tedy starý muž projížděl hlavní a vlastně jedinou třídou v Killer City. Hodiny na radničním průčelí ukazovaly za deset minut dvanáct a muž si s potěšením uvědomil, že při troše štěstí, svou pomstu vykoná do dvaceti čtyř hodin, od pohřbení jeho přítele.
Jezdec seskočil s koně, uvázal ho k zábradlí před saloonem, zapálil si cigaretu a pohladil koně po hřívě.
Přede dveřmi do saloonu se zastavil, upravil si opasek, smetl smítka z ramen a usoudil, že je připraven. Když věžní hodiny začaly odbíjet dvanáctou, rozkopl lítačky a vešel dovnitř!
Těsně před vchodem mu ještě blesklo hlavou: „K čertu. Jak bylo to příjmení? Pitomá skleróza… “
***
Tváře několika mužů, kteří stáli kolem mrtvého těla, byly poněkud rozpačité.
„Ty. Johne,“ obrátil se jeden z kovbojů na železničního dělníka. „Tys ho znal?“
„Ale houby,“ pokrčil rameny dělník a podíval se na kočího dostavníku. „Možná tuhle John, jestli neví o koho šlo.“
„Vím já?! Jsem pořád na cestách,“ vrtěl hlavou vozka. „Barman je tu furt. Ten by mohl něco vědět. Co ty na to Johne?“
„Na každej pád, je to teď už jedno,“ řekl barman, zatímco dával zpět pod pult svou brokovnici. „A vy pánové taky můžete schovat kolťáky. Ten už nejspíš nevstane.“
„To bych řekl, že nevstane, Johne. Teda pánové, ale odvahu měl. O to žádná. A podívejte se na ten ohoz. To se dneska už jen tak nevidí,“ uznale pokýval hlavou šerif a odfoukl kouř z hlavně.
„No dobře Johne,“ zamručel další z honáků, „ale mě by přeci jen zajímalo, kdo to byl. Sakra, vletí sem chlap a zařve, jestli je tu ten zmetek John, tak ať tasí. To se na mě pánové nezlobte, ale jestli správně počítám, tak nás vystřelilo patnáct. Fakt bych moc rád věděl, co proti nám ten dědek měl!“

KONEC

Žádné komentáře:

Okomentovat