pátek 1. června 2012

Jak princezna Berenika a trpaslík Fridrich, ke štěstí přišli


Za devatero horami. Za devatero řekami. Za jedním kopečkem a třemi vršky, bylo jedno království.
To království nebylo obyčejné. Bylo chudé. To ovšem není nic zvláštního. Chudých království je na světě jako much v maštali.
To království bylo neobyčejné v tom, že šlo totiž o pohádkové království. A protože bylo pohádkové, žily v něm neobyčejné bytosti. Například mluvící vlk, obr s obryní, sedmihlavý drak, víly a vodníci a mnohé jiné bytosti, které se v jiných zemích vyskytují pouze na výstavách kuriozit, ale v pohádkových zemích jde o zcela běžně se vyskytující postavy. Takže vlastně můžeme říci, že to bylo docela obyčejně neobyčejné království.
To království mělo samozřejmě také svého krále. Král byl starý a šedivý muž, který se stal králem již před mnoha a mnoha lety. Králem se stal tak, jak už to tak v takových neobyčejných pohádkových zemích chodí. Když byl mladý princ, vyzval ho jeho předchůdce, aby osvobodil zakletou princeznu. Jako hrdina v blyštivé zbroji, vyjel na křišťálovou horu, kde splnil tři zcela nesmyslné úkoly, jež po něm požadoval vetchý a zlomyslný černokněžník, jehož po tomto testu proklál mečem.
Inu jak povídám. V takovém království, je to úplně normální způsob převzetí vlády.
A tento starý král měl také jednu dceru. Žil s ní sám, neboť, jak to v pohádkách chodí, žena mu zemřela před drahnou dobou. Přebýval sám s princeznou, v krásném a výstavném hradu, na vysoké hoře.
Tedy sám… Žil tam ještě se spoustou sloužících a komorníků a komornic, ba i špajzníků a špajznic. Samozřejmě nechyběli ani rytíři a stráže. Kuchaři a lovčí, a i jiného personálu měl ten král a princezna nepočítaně. Jenže tyto lidi nemůžeme počítat do bližšího okruhu královských příbuzných.
Inu, ani all inclusive vám v jistých chvílích štěstí nepřinese.
Král se tedy cítil s dcerou osamocen a jednoho dne zatoužil po vnoučatech, která by pobíhala po hradních komnatách a chodbách, padala z cimbuří a tahala ho za jeho královský vous.
I nechal si tedy předvolat princeznu do trůnního sálu, kde jí sdělil své přání. Princezna se vdá a on pak předá žezlo, korunu a klíče od státní pokladny svému nástupci.
Princezna, Berenika se jmenovala, nic nenamítala. Sama si už dávno říkala, proč pro ní otec nehledá ženicha. Všechny princezny z okolních pohádkových království byly vdané, jen ona stále nic. Její královský otec se stále neměl k tomu, aby do země pozval nějakého draka, zlého rytíře, či jinou obludu, u které by objednal její únos, aby jí pak mohl udatný rek vysvobodit a Berenika ho mohla posléze pojmout za manžela. I ta princezna Kunhuta ze sousedního království se už vdala.
Pravda, nebylo to za reka v plechu zakutého, ale za hloupého Honzu, ale vdána byla a to milou Bereniku převelice trápilo.
Myslela na vdavky den co den. Aby také ne. Ve svých čtyřiceti letech měla již na čase! Proto otcův návrh přivítala tak radostným voláním a smíchem, až se na protější perníkové hoře poplašila marcipánová zvěř.
Královský otec byl potěšen jejím nadšením pro věc, ale vzápětí musel, ač nerad, její radost poněkud zakalit. Sdělil jí, proč doposud nepřiletěl drak, ani nepřišel podlý čaroděj,  který by jí unesl, aby jí mohl posléze někdo osvobodit a ona se mohla vdát. Nebylo to proto, že by snad chtěl kralovat na věky věků, ani proto, že by si chtěl dceru uchovat pro sebe, ale protože jejich království je chudé a výnosy z daní jen stěží uživí je dva a hradní personál.
Zkrátka a dobře. Král neměl v královské pokladně dost zlaťáků, kterými by mohl zaplatit sumu, požadovanou draky, nebo ostatními potvorami za předsvatební akci.
No nedivte se milé děti. I obludy musí z něčeho žít, takže za únosy princezen si počítají docela velké honoráře.
Aby taky ne. Draky sice po boji jejich asistenti pokropí živou vodou a hlavy jim za nějaký čas dorostou a černokněžníci jsou proti smrti očkovaní svými lektvary, však jsme v pohádkové zemi, ale za tu dobu, kdy jsou ve stavu pracovní neschopnosti, jim utíkají kšefty. Navíc, nechat si sekat hlavy, ačkoliv víte, že vám zase narostou, není rozhodně nic příjemného. Však si to navzájem někdy zkuste. No, a i ta živá voda něco stojí!
Rozhodně tedy nelze finanční požadavky takových únosců považovat za přemrštěné. Král dlouho šetřil peníze, ale to co našetřil, bohužel nestačilo na víc, než na jednoho plesnivého vodníka, který stejně už zanechal řemesla a trávil odpočinek v čertovském penzionu pro přestárlé pohádkové bytosti, kde si hřál revma v kotli s vroucí vodou.
Princezna po tomto sdělení přestala radostí skákat a zasmušile se zeptala otce, jak to tedy hodlá udělat, aby se vdala. Naštěstí otec byl nejen starý, ale i moudrý král. Pravda, ne tak moudrý, aby jeho království bylo bohaté, ale i tak měl dost rozumu pod korunou. Vysvětlil jí, že po celé zemi nechá rozvěsit plakáty, zvoucí udatné rytíře, ba i ty méně udatné zemany, dokonce i zcela zbabělé podruhy, aby se dostavili k velikému turnaji, ve kterém se spolu utkají o její spanilou, i když již krapet vrásčitou ruku. Turnaj uspořádá za našetřené peníze. Rozhodně si byl jist, že se zájemci dostaví. To víte. Království nebylo bohaté, ale i to nejchudší království má vždy dost zlaťáků na to, aby si nejvyšší panstvo, žilo jako v bavlnce. Tudíž i v chudé zemi, je trůn převelikým lákadlem.
Jak král pravil, tak i udělal. Jeho zbrojnoši na rychlých koních pádili od města k městu. Od vsi ke vsi. Od doupěte k doupěti, a všude, za velikého vytrubování, vylepovali pozvánky k turnaji, který se bude konat o ruku princezny Bereniky.

A tak se stalo, že si jeden z těch plakátů přečetl i trpaslík Fridrich.
Trpaslík Fridrich byl docela běžný pidimuž, zaměstnaný jako permoník v uhelných dolech. Malá postava. Bílé vousy rámující růžolící obličej. Na hlavě trůnící plandavá čapka. Červená vestička na zelené košili a na nohou žluté kalhoty zastrčené do věčně zablácených holínek. A v rukou neustále lucernička a krumpáček.
Tak to byl Fridrich. Ovšem pozor! Ač byl Fridrich malého vzrůstu, jeho myšlenky nebyly tak malé. Fridrich toužil stát se velkým. Tím největším pidimužem na světě! Ve své chaloupce si čítával bulvární časopisy a před usnutím snil o tom, že i on bude jednou na jejich stránkách vedle Sněhurky a Šmudly, kteří si chodí od banketu k banketu, zatímco on, Fridrich, jen kutá a kutá v dolech plných mouru.
Fridrich si tedy přečetl plakát a usoudil, že konečně přišla jeho příležitost. Zaběhl do kanceláře a tam sdělil, že v dolech končí. Pak odešel do své malinké chaloupky, aby si sbalil raneček na cestu. Když tak učinil, vyrazil na cestu. Šel dlouho, předlouho. Jeho malinké nožičky sotva zvládaly takovou štrapáci, ale nakonec šťastně, a na poslední chvíli, dorazil ke královskému hradu.
U brány se ohlásil královskému ceremoniáři. Ten se nejprve zdráhal zapsat do turnaje trpaslíka, ale pak si řekl, že vyhláška platí pro všechny a Fridricha uvedl na kolbiště, kde se to již hemžilo bojovníky přihlášenými k utkání o ruku lehce odkvetlé, leč stále spanilé princezny Bereniky.
Fridrich pohlédl vzhůru ke královské lóži a pokynul rukou králi a princezně, ale ti ho ani koutkem oka nezahlédli, protože trpaslík se zcela ztrácel v tom davu rytířů, zemanů a sedláků, kteří divoce mávali svými meči, palcáty a vidlemi.
A tehdy si Fridrich řekl, že to musí být on a ne nikdo jiný, kdo zvítězí v tomto turnaji. Ano, on a nikdo jiný. Pak budou všichni vzhlížet k němu, tam nahoru!
Ceremoniář ohlásil pravidla turnaje. Ten, kdo na konci zůstane stát sám a jediný, ten zvítězí a stane se manželem princezny Bereniky a získá tak nejen ji, ale i trůn a nehynoucí slávu. Potom se uklonil králi a princezně, která zamávala šátkem a boj započal.
Jiskry létaly od mečů. Strašlivý zvuk štítů, narážejících na sebe se ozýval nádvořím. Rytíři honili zemany. Zemani honili sedláky a ti zase, aby se kruh uzavřel, honili rytíře. Křik bojujících se nesl nad hlavami a spolu s ním se ozývalo klení poražených, kteří byli na zem sraženi a s brní rytířskou promáčklou, nebo se sedláckou halenou, zle pomuchlanou, se plazili na ošetřovnu pro svou dávku živé vody.
Bojovníků ubývalo a již jen nemnoho, jich bylo bez šrámu. A co náš Fridrich? Ten stál stále na nohou a jak byl malý, tak nikým nezpozorován, probíhal mezi nohama bojujících. V ruce svůj krumpáček a bil a bil. Nejeden rytíř se divil, když jeho soupeř náhle spadnul na zem, aniž by se ho on sám dotknul svým mečem.
Jak to bylo možné?! Inu tak. Fridrich se rozpřáhl, a ukrutnou ranou zatnul krumpáček do kotníku bojujícího.
A tak se stalo, že nakonec stál na nádvoří jen jeden bojovník. Ten nejmenší z nich. Ano správně. Byl to Fridrich!
Princezna se poněkud zarazila, když spatřila, kdo že to vyhrál její ruku, ale pak si uvědomila, kolik jí je a že lepší tento ženich, nežli žádný a Fridricha si vzala za muže.

Nakonec, jak už to v pohádkách bývá, byli všichni šťastní. Princezna se vdala. Král se zbavil kralování a dočkal se i malinkých vnoučat a Fridrich?! Teď už král Fridrich!
Fridrich byl nejspokojenější. Nyní, jako král, byl tím nejvyšším v celém království a všichni k němu vzhlíželi.

KONEC

Žádné komentáře:

Okomentovat